Ända sedan vi insett att huset är tilläggsisolerat och att den gamla panelen finns bakom på åtminstone delar av huset har planen varit att vi någon gång ska ta fram den gamla fasaden igen. Vi har ju för länge sedan utfört detta arbete på verandan där vi fick återskapa hela väggarna under fönstrena eftersom panelen var riven här.
Nu när taket skulle renoveras och vi insåg vilken rejäl byggnadsställning vi skulle ha tillgång till så väcktes genast idén att ta tillfället i akt och påbörja rivning av tilläggsisoleringen på övre delen av gavlarna. Utan byggnadsställning är inte dessa helt lätt åtkomliga, speciellt inte på södersidan där vi har källartrappan. Under vår semester började vi alltså arbetet med att täcka av söderfasaden för att bilda oss en uppfattning om skicket på panelen under.
Söderfasaden visade sig vara i mycket gott skick, och allt som egentligen behövdes var att spackla spikhålen som blivit när väggen isolerades och måla hela kalaset. Takutsprånget fick sig en behandling med speedheater eftersom det var en del modern färg där och därefter målades allt med vetegrå linoljefärg. Fönstret var i ok skick så när som på den ena fönsterbågen som hade ett ruttet understycke. Bågen skickades upp till Folkes snickeri och fick ett nytt understycke innan vi kittade om och målade. Detta fönster är ett av de få återstående fönstren som suttit i sedan huset byggdes. Hela nedervåningen har ju fått nyare fönster med valsat glas medans detta är munblåst. Av den anledningen var åtminstone jag ganska mån om att det skulle bevaras.
Norrsidan då?
Därefter var det dags för norrsidan. Denna sida krävde lite mer kärlek. När vi flyttade hit så satt det ett modernt stort fönster här som var av extremt dålig kvalitet. Dragigt och fult. Detta hade vi för ett par år sedan ersatt med ett bättre fönster som visserligen är modernt, men som har bättre kvalitet och som är spröjsat.
Det föregående moderna fönstret var mycket bredare än originalfönstret. Fönstret vi bytt till är lika brett som det gamla originalfönstret var, men aningen lägre. Den gamla panelen var alltså sågad så att det saknades panel både på sidorna och över och under det nuvarande fönstret. Dessutom hade det suttit en hel massa gammal el på denna fasad. Antagligen har det suttit en lykta ovanför fönstret för att lysa upp vid sidan om huset. Kvar var nu en massa ganska stora hål i fasaden samt en del gamla avklippta sladdar. Allt detta föranledde att panelen behövde kompletteras.
Småfönster
På denna gavel har det dessutom suttit två små fyrkantiga fönster. Det irriterande med dessa fönster är att de inte suttit symmetriskt. Det högra som ger en del ljus på vinden har sett bra ut medans det vänstra som sitter på kattvinden bakom barnens rum har suttit alldeles uppemot taket vilket har sett lite konstigt ut. När originalpanelen kom i dagen insåg vi utifrån hur denna var skarvad att man någon gång, medans den gamla panelen fortfarande var framme, bytt det högra fönstret. Här har nämligen suttit ett lika brett men högre fönster. Ett spröjsat sådant med två rutor. Detta fönster har av någon anledning plockats ner, ersatts med ett fyrkantigt och sedan har panelen skarvats för att täta hålet ovanför. Ganska snabbt hittade jag dessutom detta fönster… det sitter idag på en lite knasig höjd i gaveln på längan och ger nu utsiktsmöjligheter från utedasset! Måtten stämmer perfekt och man ser utifrån skillnaden i höjd och omfattning att detta fönster inte suttit i längan från början. I samma veva har man antagligen satt i det vänstra fönstret som alltså inte heller är original. Ledtråden som gav mig den upplysningen är hur panelen var spikad. Det saknades helt enkel spikar som försvunnit när fönsterhålet sågades upp. Nu var ju då frågan hur vi ville ha det egentligen. Beslutet var ganska enkelt när vi insåg att det vänstra fönstret som sett så illa ut inte var original. Det hålet fick helt enkelt täckas för medans det högra sparades. Vi hade kunnat sätta tillbaka ett högre fönster på högersidan men beslutade att det fyrkantiga fönstret fick sitta kvar.
Pappning
Till vårt takprojekt hade vi blivit tilldelade Jonas som projektledare. Jonas är också byggnadsvårdare och driver tillsammans med sin fru bloggen Kviinge Prästgård. De har gjort samma resa som vi nu ska göra med sin tilläggsisolering och Jonas tipsade oss därför om att vi skulle se till att pappa bakom den gamla panelen. Det hade nämligen dom inte gjort och ångrat det efteråt. Vindpapp bakom panelen kan nämligen göra under för hur dragit huset blir. På söderfasaden som var i så gott skick kändes det synd att demontera hela väggen för att pappa och eftersom det är helt oinrett bakom den väggen så bestämde vi att vi pappar den innifrån istället i samband med att den isoleras innifrån. På norrsidan behövde vi ju byta så mycket panel, så där kunde vi lika gärna demontera allt och sen pappa. Nu ska väggen vara helt vindtät vilket känns bra inför vintern.
Dags att montera panel
Så återstod det då att återmontera panelen. På snickeriet hos Folke kunde de återskapa panel åt oss. Vi hade säkert kunnat kolla runt på andra ställen för att jämföra priser, men eftersom vi var under lite tidspress då vi var tvungna att vara klara innan ställningen försvann så gjorde vi det enkelt för oss och lät Folke hyvla upp den åt oss. När jag börjat jobba med väggarna hade jag insett ett litet problem. Panelen har inga som helst standardiserade bredder! I princip varje bräda är olika bred. De har helt enkelt hyvlat upp vad virke de hade, kanske till och med på plats, när de byggde huset. Detta faktum orsakar ju en del bekymmer när vi nu vill ersätta en del av en vägg till exempel. Vi fick kompromissa och beställde panel i tre olika bredder och sen fick vi pussla lite. Stora delar av väggen blev ju helt ny, så där var det enkelt. På övriga delar tycker jag ändå vi lyckades helt ok.
Dessa fönster kräva sina omfattningar
När panelen var på plats och målad återstod den sista lilla detaljen med omfattningar. Huset har ju inte haft några sådana på många år, men nu äntligen ska det få såna igen. På gamla bilder har vi sett att huset åtminstone på 30-talet hade enkla släta foder som var gerade i hörnen. Skulle vi sätta upp såna igen, eller skulle vi göra något mer avancerat? Jag skickade ett mail till Jimmy Juhlin, byggnadsantikvarien som besökte oss i början när vi flyttade hit, för att be om råd. Sedan sist har Jimmy slutat på Regionsmuséet och är nu 1:e antikvarie inom byggnadsvård på Bleking Museum. Han svarade att huset med allra största sannolikhet från början har haft enkla omfattningar som inte var gerade utan där sidofodrerna var infällda under överfodret och det undre fodret var infällt mellan sidofodrena. Tills slut bestämde vi oss för att ha vanliga släta foder av lite kraftigare dimension men med den profil som är rätt vanlig att överfodret går ut lite mer och är snedskuret i underkant samt likaså sidofodrena. Det blev riktigt bra, och äntligen har vi fått två väggar, eller åtminstone delar av väggar, med den slutgiltiga färgsättningen; vetegrått med skruttgröna fönsterbågar och järnoxidbruna omfattningar.
Vi avtäckte och pappade även sidoväggarna på kupan och med det fick vi dessutom fördelen att plåt kunde sättas in under panelen så det blev riktigt tätt. Vi tätade med takväv i nederkant på gavlarna så att det inte rinner in vatten mellan panelerna på nedervåningen innan vi hunnit täcka av där också. Nu är vi riktigt taggade för nästa vår när vi ska avtäcka mer vägg. Nedre delen av gavlarna står i hård konkurrens med framsidan av kupan som är den vägg som kommer göra riktigt mycket för utséendet på huset. Vi får se vad vi börjar med efter vintern.