Nu när elektrikerna kopplat in gasspisen och vi kunnat kontrollera att den fungerar fullt ut så är det dags för en fullständig redovisning av projektet att köpa spis från England.
Efterforskningar
Vår första plan var att köpa en Ilve Nostalige. Ilve får man väl säga är det mest välkända märket på gasspis här i Sverige. Per Morberg har en och Leila bakade på en sån i Frankrike. Vi hade inte så bra koll på andra märken utom möjligen Smeg, men efter att vi haft vårt första möte med Åraslöv så fick vi upp ögonen för Falcon eftersom de hade en sådan i sitt demokök. Lars som vi träffade sålde också in märket genom att ge exempel på hur mycket lättare det är att hålla dessa spisar rena än exempelvis en Ilve-spis. Den valda spisen finns att köpa i Sverige, men det stod ganska snabbt klart att det kunde löna sig att köpa den utomlands istället. Man kan få den billigare i Tyskland (ca 10,000 kronor billigare), men att köpa den från England innebär en besparing på 18,000 kronor. Det handlar om under halva priset. Anledningen är väl helt enkelt att just gasspisar säljs i betydligt större upplagor i England där de flesta faktiskt använder den typen av bränsle på sina spisar.
Dags för beställning
Efter att ha läst runt på diverse forum kunde jag konstatera att inga försäljare i England är sugna på att leverera utomlands eftersom det är dyrt och en stor risk. Vitvarorna är oftast bara förpackade för transport inom landet. Däremot ska man kunna göra en deal med ett transportföretag att de hämtar upp spisen hos försäljaren och kör den till Sverige. Detta verkade dock bökigt, och vi valde därför att göra ett litet äventyr av det hela och åka själva och hämta upp spisen. Då gällde det helt enkelt att hitta en försäljare som var villig att ta hem en spis enligt vårt önskemål och sedan hålla på den så att vi kunde komma och hämta den med hyffsad framförhållning. Efter att ha varit i kontakt med några per mail så föll valet på Homegoods Online. Deras butiker ligger i Oxforshire vilket är en bit ifrån Harwich dit färjan anländer, men de var väldigt tillmötesgående. Jag kunde sköta hela beställningen över mail. I England säljs Falcon under varumärket Range Master (eller snarare tvärtom; Range Master säljs som Falcon i övriga Europa) och de tillverkas på beställning. För att beställningen skulle göras ville de att jag skulle göra en så kallad BACS-payment till deras bank. Det är ett helt Engelskt påfund, men en sådan betalning kan åtminstone göras via Swedbanks internetbank. Vi fick maila fram och tillbaka ett par gånger eftersom jag behövde ett IBAN-nummer (Internationellt bankkontonummer) för att min bank skulle kunna göra betalningen. När väl detta var klart och betalningen var genomförd var det bara att hålla andan och se om det skulle dyka upp någon spis.
Efter bara en vecka dök det upp ett mail från Max på Homegoods att vår spis fanns i deras lager.
Upphämtning
Vi hade bestämt att vi ville åka under höstlovet. Vi beställde därför spisen i god tid tills dess. Släp bokades också i god tid eftersom färjebolaget måste ha släpets registreringsnummer. Vi bokade in oss på färjan Esbjerg-Harwich hos DFDS Seaways. Deras bokningssystem är helt värdelöst, och efter några misslyckade samtal på danska lyckades jag få tag på biljetter. Vi var tvungna att betala frakt för släpet på tillbakaresan eftersom det inte skulle vara tomt då. Frakten är på 1500 kronor. Totalt sett var inte färjeresan direkt jättebillig. Dessutom visar det sig att Öresundsbron och bron över stora bält inte heller är jättebilliga om man har släp. Öresundsbron kostar närmare 800 kronor enkel väg! Vi hade lite svårt att hitta till lagret där vår spis skulle stå eftersom huset var oerhört anonymt. Det låg i ett industriområde och hade inga skyltar på sig alls. Endast en bil parkerad på gatan utanför med webbadressen homegoods.co.uk tryckt på sidan pekade på att vi kommit rätt. Till råga på allt var dörren låst, men efter att ha ryckt lite i dörren kom Max och öppnade och alla var väldigt trevliga och tillmötesgående. 🙂
I övrigt finns inte så mycket att säga om själva upphämtningen. Spisen kom oskadd hem till Kristianstad.
Installationen
För installation av gasen använde vi Rörtjänst i Fjälkinge som är auktoriserade på den typen av installationer. Ett rör drogs i sockeln och ut genom ytterväggen och gasflaskan får stå mot fasaden strax under köksfönstret. En väldigt enkel installation. I bägge ändar kopplas en slang för flexibilitet mellan rör och spis och mellan rör och gasflaska. Genomgående är spisar från England förkonfigurerade för Engelsk stadsgas och man måste se till så att man får ett konverteringskit med till spisen. Man byter helt enkelt munstyckena i brännarna för att köra gasol istället. Vi hade lite problem med en av brännarna som börjar låta när den blir varm, men det ska bero på hur mycket luft som blandas i gasolen och rörtjänst var på plats idag för att skruva lite på blandningen så att problemet förhoppningsvis är löst. En annan oro som luftats på diverse forum i ämnet är elkopplingen. Engelsk el sägs inte vara detsamma eftersom de har en säkring i kontakten och man får inte klippa sladden för då bryter man garantin och så vidare. I vårt fall var det inget som helst problem; spisen kom helt utan elsladd! En elektriker fick koppla in en sladd direkt i en liten kopplingsdosa på baksidan av spisen. Man bör förresten vara uppmärksam så att man får rätt bränsletyp på ugnarna. Range Master finns i gas- och gasolutförande, eller i det som kallas Dual Fuel. Det är den sistnämnda man vill ha och inte frestas att ta den för gasol. Gas och gasol innebär nämligen att även ugnarna använder detta bränsle. Dual Fuel däremot innebär gashäll (som kan konverteras till gasol) men att de bägge ugnarna är i elektriskt varmluftsutförande.
Hanna var lite skeptisk till det här med gasspis. Hon tyckte det verkade bökigt, men efter att vi nu använt spisen ett tag är vi båda rätt sålda. Det är hittills mycket roligare att laga mat! Enda problemet vi har är att brännarna är lite för varma på lägsta inställningen vilket innebär problem när man till exempel ska koka julgröten. Tydligen finns det dock hjälpmedel för detta, en järnplatta med handtag som man lägger under kastrullen för att få ner värmen. En sådan får vi införskaffa.
På det stora hela blev det nog inte så mycket billigare än att köpa spisen i Sverige, men det går att komma betydligt billigare undan om man inte övernattar två nätter i England som vi gjorde och inte åker hela familjen. Vi fick i alla fall en liten minisemester på köpet.