Igår var jag åter på en av skansens hantverkskvällar, denna gång om tegeltak.
Jag har bara varit på två stycken, men hittills är jag mer än nöjd! Det är ett alldeles lysande sätt att lära sig mer om något specifikt område och dessutom ha möjlighet att ställa detaljfrågor till en riktig expert.
Denna gång var det Jon Åhlund från Åhlund Byggnadsvård i Vagnhärad som berättade om tegeltak och hur man underhåller dessa. Ett perfekt ämne just nu eftersom vi planerar att lägga om taket i sommar. Vi fick bland annat lära oss om olika tillverkningsmetoder för tegelpannor, och mängder av tips om allt möjligt rörande tak. Några ”höjdpunkter” jag minns kommer här:
- Mossa är oftast bara ett problem på betongtak, för det får inte fäste på samma sätt på lera. Betongtak hör för övrigt inte hemma alls på en kulturbyggnad.
- Lav är inget stort problem och det är bara dumt att ge sig på och tvätta bort det, för det kommer snart tillbaka. Ett tegeltak får det utseende det vill ha efter några år och detta beror på miljön runt omkring. Självklart ska man dock vara uppmärksam om miljön har förändrats. Man kanske har fått fukt underifrån eller så som kan vara skadligt för taket.
- Frostsprängda pannor är fortfarande funktionsdugliga så länge det inte är hål eller sprickor rakt igenom. Ofta beror det snarare på kvaliteten på pannan och hur hårt bränd den är om den går sönder eller frostsprängs, och inte så mycket på om det är mossa på den eller liknande.
- Alla plåtarbeten skall göras av en duktig plåtslagare som vet vad han håller på med. Tydligen har Jon sett alldeles för många exempel på usla plåtarbeten (och enligt Folke som varit och tittat på vårt tak har vi en hel del såna dåliga plåtarbeten på vårt tak just nu).
- Ett bra alternativ till takstegar som är ganska fula är lösa stegpinnar som bara fästs i översida på bärläkten. Dessa är mycket mer diskreta än stegar som dessutom måste fästas med genomgående bult.
- Jon använder alltid takpannekrok för att sätta fast två rader pannor i kanterna på varje takfall. Om man spikar genom hålet på pannan så sitter den där och går inte att rubba på, men takpannekrok sitter bara i överkant på bärläkt och kan slås bort genom att slå till i underkant på pannan och man kan då skjuta upp pannan som vanligt. Han hade inget bra svar på hur man får tillbaka kroken efteråt dock. 🙂
- Om läkten är bra och jämn kan man gå på ett tegeltak och man ska då alltid belasta pannan så högt upp som möjligt nära läkten och aldrig i underkant. Det bästa är dock alltid att skjuta upp pannor och gå på undertaket.
- Förr hade man mycket mindre dimensioner på läkt och därför kan man få ett högre tak och konstiga proportioner om man lägger om med moderna dimensioner och både strö- och bärläkt. Vill man ha kvar de gamla dimensionerna måste man beställa från en såg för att få så bra virke det bara går, annars håller det inte.
När Folke och hans killar var och tittade på vårt tak så konstaterade han att läkten är helslut. Dessutom ser det ut som att det är originalpappen som ligger under. Taket har ju från början varit ett tjärat papptak som man sedan lagt tegel på antagligen någon gång på 40-talet. Jag tog upp detta att om det är det gamla papptaket som ligger under så är det ju lite synd att riva bort det för att lägga ny modern papp. En av skansens byggnadsantikvarier Marianne Strandin var på plats och hon höll med starkt. Enligt henne finns det ytterst få såna här gamla papptak kvar så att det finns inga tak att titta på om man vill se hur de är konstruerade, och dessutom går det inte att få tag på sådan papp längre. Hon tyckte vi skulle vara mycket försiktiga med pappen och om det är så att taket ligger kvar (det vill säga även trekantslisterna) så kunde vi försöka lägga ny papp lite mjukt över lister och allt och sätta ströläkten mellan trekantslisterna. Ska bli intressant att se hur det ser ut när vi börjar riva taket.
Som det ser ut nu så kommer vi att ta in en av Folkes takläggare för att få lite expertkunnande, men sedan göra jobbet själva med hjälp av denne. Vi är också inne på att köpa en byggnadsställning, mest eftersom det verkar vara rätt dyrt att hyra, och det vore bra att ha en senare när det ska målas om och vi ska fixa tak på längan och diverse andra projekt. Den kommer vara till nytta fler gånger om man så säger. Måste försöka gå den där byggnadsställningskursen också så vi får montera ställningar över två meter.