Kanske dags att berätta lite mer om vad vi har för planer för huset framöver.
Eftersom huset är byggt 1880 och innehåller en hel del – för en lekman som mig – intressanta detaljer hade jag nu under påsk bokat in ett möte med byggnadsantikvarien Jimmy från Regionsmuseet i Kristianstad. Under nästan två timmar gick vi runt och fick många svar på våra frågor om huset. När det är byggt och tillbyggt och ändrat. Vad man bör bevara och vad som är mindre värt att bevara. Det kostar ju nån tusenlapp att få en sådan konsultation, men det är SÅ värt det. Jimmy verkade verkligen kunna sin sak och gav oss massor med tips på hur en restaurering borde genomföras. Jag hade redan innan ställt in mig på att jag ville återställa så mycket som möjligt av husets ursprungliga charm eftersom detta hus liksom många andra mer eller mindre förstördes i vågen av tilläggsisolering som gick över landet på 60-talet. Det var väldigt inne under denna tid att tilläggsisolera fasaderna genom att sätta isolering utanpå huset och sen slå upp en ny panel över denna. De som kan sin fysik vet dock att värme stiger uppåt, och det är faktiskt bara 10-20% av värmen som försvinner ut genom fasaden. Därför är ett sånt här ingrepp rätt onödigt. Efter Jimmys besök fick vi mer vatten på vår kvarn, och vi har nu ganska klart för oss vilken ambitionsnivå vi vill hålla.
Huset är byggt i schweizerstil, dock utan större delen av den snickarglädje som hör till denna stil, men likväl med ett ganska avancerat system av kontrastmålade lister. Dessutom har det en ovanligt stor glasveranda som tillkom i början på 1900-talet, även denna i schweizerstil. Denna veranda är en väldigt viktig del i husets karaktär och skall definitivt återsställas till ursprungligt skick. Dessutom vill vi återställa fasaden på hela huset och byta alla moderna fönster mot den äldre spröjsade stilen. Därför är planen som följer: I kristi himmelfärds-helgen åker vi ner och gör en grundlig fasadundersökning. Vi vill testa att ta ner lite av panelen både på verandan och på själva huset för att se vad som döljer sig under. Har vi tur så finns originalfasaden under. Syftet med undersökningen i övrigt är att försöka utreda hur färgsättningen varit på huset. När fasaden återställs vill vi nämligen måla med linoljefärg och då gärna i en gammal färgsättning som huset tidigare haft. Efter denna undersökning kommer vi ha underlag för sommarens arbete som kommer att bestå i att återställa verandan. Vi skall ta ner och restaurera alla fönster (inklusive glasa om de rutor som är trasiga. Tillräckligt med munblåst glas borde finnas på vinden). Vi skall riva ner panelen på verandan, och finns inte den gamla panelen under så får vi bygga upp den med nytt virke. Vi har flera ganska detaljerade bilder på hur panelen på verandan såg ut, så det borde gå ganska bra att återskapa den. Sen målas verandan med linoljefärg. Huset kommer ju se lite knasigt ut med verandan målad i helt andra färger än resten av huset, men så får det bli.Vi kommer att göra en grundligare färgundersökning på insidan av verandan också. Just nu lutar det dock åt att vi målar fönstrena invändigt med en ljus nyans av grön jord, en färg vi hittat med ett enkelt skrapprov.
Hela takavvattningen måste bytas också, och vi får se om vi tar tag i detta redan i sommar. Tack vare den grundliga undersökning som Sophie och Mats på Ekenäs Gård har gjort så planerar vi att gå in på Woodie i Kristianstad och beställa hela rasket i obehandlat galvat med skarpa vinklar från Plannja. Nackdelen med att beställa takavvattning redan i sommar är ju dock att vi inte ännu vet hur långt överhäng taket kommer att ha när vi återställt fasaden, så därmed kan det bli fel. Men det är möjligt att detta kan korrigeras i efterhand.
Invändigt då? Jo här kommer det behövas lite mer planerande. Det finns två rum som har väldigt vackra takmålningar. Salen t.ex. har en Jugend-målning från 1900-1910 som enligt Jimmy var mycket välgjord och som vi kan söka statligt byggnadsvårdsbidrag för att låta en konservator restaurera (den har spruckit på rätt många ställen och är lite fuktskadad). I övrigt har vi inslag från 30-40 tal, 50-60 tal och 80-tal. Vi vill nog helst bevara något från var och en av dessa epoker för att bevara husets hela historia och inte bara den ursprungliga. Hur detta skall göras vet vi dock inte riktigt än. Dessutom tänker vi göra vissa rum i en mer modern stil för att göra vår egen tids avtryck i huset. Därav den något mer moderna stilen på barnrummet vi gjort.
En rapport kommer i alla fall efter undersökningen i maj!