Ända sedan vi flyttade till gården har jag varit sugen på att försöka mig på att mura min egen kombinerade grill och rök. När jag var liten så hade vi en enkel fiskrök på vårt landställe, och det fanns inget bättre än den där knäckemackan med färskrökt böckling som en fick någon gång per sommar.
Konstruktionen tänkte jag stå för själv, så att den kunde bli optimerad för mina krav. Grilldelen skulle ha en stor grillyta med en separat del som kunde bli antingen en yta för varmhållning eller ytterligare grillyta. Rökdelen skulle gå att växla mellan varmrök och kallrök. Jag kom fram till en konstruktion i tre fack. Mittenfacket blev den stora grillytan och de två facken på sidorna kan antingen användas för röken eller för ytterligare grillyta. Under ena sidofacket skulle det vara eldstad för röken. Från eldstaden skulle det dels vara öppet uppåt och åt sidan. I sidoöppningen skulle ett rökrör leda upp till andra sidofackets yta. Tanken var att genom att ställa rökskåpet i facket ovanför eldstaden och stänga till mynningen av det längre rökröret så får vi en varmrök. Genom att istället ställa rökskåpet över det långa röret och stänga till rakt ovanför eldstaden så blir det en svalare rök.
Plattan
Jag började med att gjuta en betongplatta med sand och singel under enligt konstens alla regler. Plattan gjorde jag aningen större än själva grillens storlek, främst av estetiska skäl. Plattan gjordes på hösten eller tidigt på våren så att den skulle hinna härda ordentligt innan det var dags att mura upp grillen på den. Stommen till grillen gjordes i Lecablock för enkelhets skull. Planen var hela tiden att putsa utsidan, och då är Leca snabbt och enkelt.
När stommen var på plats murades eldstaden upp i eldfast tegel. Jag lyckades komma över ett begagnat parti från någon i Helsingborg som plockat ner just en murgrill vilket var bra, eftersom sånt tegel är rätt dyrt annars.
Materialval
Rökröret hade jag först tänkt skulle vara ett vanligt spirorör, men efter diverse googlande kom jag fram till att det inte var något vidare. Såna rör när de blir upphettade kan nämligen avge diverse skadliga ämnen som vi inte vill ha i den rökta maten. Som tur var lyckades Hanna fixa så vi kunde köpa lite insatsrör till skorsten för en billig peng. Såna rör är dessutom lite böjliga vilket var bra när det skulle ledas upp på ett specifikt ställe.
Ett annat problem var att eldstaden var tvungen att ha en lucka av något slag. Jag har under en längre tid hållit lite koll på blocket för att se om någon lämplig skulle dyka upp. På vinst eller förlust tog jag dessutom en tur i alla uthus på svärmors stora gård i Oppmanna, och tänk, där i ett hörn stod en gammal lucka till en bakugn! Den var ganska anfrätt av rost och låset satt helt fast. Jag tog hem den och stålborstade så gott det gick. Jag använde även linoljesåpa för att lösa en del av rosten och såsmåningom gick den att öppna och stänga utan problem. Jag ville dock förbättra finishen ytterligare och tänkte försöka mig på att linoljebränna den för att få den svart. Jag har ju dock ingen svets vilket gör det hela lite svårare. Jag prövade med ogräsbrännaren, men det var jättesvårt att få upp temperaturen så mycket som det behövdes. Aningen nerslagen lät jag det hela bero tills en dag när vi eldade den stora rishögen som brukar ligga på plattan vid gamla stallet. När det mesta var nedbrunnet och det mest återstod en massa glöd så slängde jag helt sonika på ugnsluckan och vips brände oljan superfint!
Åter till grillen
I toppen på eldstaden murade jag ett valv med en stump insatsrör i toppen. Ovanpå alltihop beslöt jag att gjuta en bänkskiva i betong för att få en stadig yta att elda på. Detta gjorde dock att jag fick ett hålrum mellan eldstadens tak och plattan som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Det slutade med att jag bestämde mig för att fylla hela grejen med lecakulor eftersom detta borde vara ett hyffsat eldfast material. Jag byggde sen en form i trä och gjöt en platta ovanpå alltihop. Denna armerades med armeringsjärn för att inte spricka när jag eldar sen. När plattan härdat så murade jag de avslutande väggarna till själva grillytorna och sen putsade jag alla ytor med eldfast puts och målade med silikatfärg. För att skydda betongplattan så murade jag hela ytan där jag eldar med eldfast tegel. Slutligen byggde jag ett rökskåp i trä som går att flytta mellan de två ytterfacken.
Hur blev funktionen
Nu har jag använt grillen i ett år. Såhär långt har den fungerat utmärkt. Grilldelen är alldeles lagom stor, och även om det inte finns långgrillsmöjligheter eftersom det inte finns någon ”klotgrillsdel” så har den grillat bra. Jag murade fast spikar som jag lägger gallret på så att jag har två lägen för detta, ett nära för riktigt varmt och ett lite högre om jag behöver lägre temperatur. Röken är svår, men det är nog mest för att jag inte har så mycket erfarenhet av att röka mat. Det är lätt att det blir för varmt. Kallröken har för kort rör för att jag ska kunna kallröka riktigt, åtminstone om det inte är minusgrader ute. Jag prövade dock att kallröka julskinkan förra året och efter drygt 13 timmar på kallröksinställningen blev det otroligt saftigt och gott!
Ugnsluckan har tappat svärtan lite igen, så den behöver nog brännas flera vändor. Jag får se om jag kan låna en svets eller nåt så jag kan göra det när den sitter på plats. Annars får jag pröva att elda riktigt hårt i eldstaden och sen stryka på olja så får vi se.
Jag har också fått en spricka i skivan trots armeringen som går ovanför eldstaden och sen ner längs med väggen på högersidan. Det verkar dock inte röra på sig mer nu, så jag får väl helt enkelt putsa om den sidan vid tillfälle så blir det nog bra.
Sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd!