Nästa stora projekt efter köket är att vi ska få ett nytt fint badrum. Eftersom vi börjar känna oss ganska varma i kläderna så har vi bestämt att vi ska försöka oss på att göra allt själva utom rördragning och el.
För ett par veckor sen var rörmokaren här och kopplade ur det gamla badrummet och nu i helgen och helgen innan dess har det varit rivning som gällt. Vi har blåst ut rubbet. Först och främst tänker vi flytta dörren till motstående vägg eftersom det känns mer naturligt att ha dörren till badrummet ifrån hallen än ifrån den blivande hembion. I och med detta passar vi på att flytta den vägg där den nya dörren kommer att vara, så att vi får ett större badrum. I badrummet fanns också en liten dörr in i en liten skrubb under trappan, en skrubb som lämpar sig utmärkt för en tvättmaskin, om man river väggen. Skrubben ska även den integreras i det nya badrummet. Utanför badrummet fanns ett schakt innehållande vatten och avlopp till badrummet på övervåningen, och efter ombyggnaden kommer detta schakt att vara inne i badrummet istället. Det nya badrummet skall kaklas och vi vill ha klinkers på golvet. Det sistnämnda kräver att vi behövde riva det gamla golvet för att säkerställa korrekt styvhet i bjälklaget och det förstnämnda kräver att vi river ner all pappbeklädd gips eftersom byggkeramiksrådets senaste regler säger nej till sånt (vi tänker göra enligt konstens alla regler och har valt alternativet BKR att följa).
Förra helgen fick vi ner väggarna. Den gamla väggen som ska flyttas var en enkel brädvägg, men med puts på badrumssidan och gammal kakelfix med hönsnät bakom, så det blev en del jobb och mycket damm. Gipset var lättare att handskas med även om det också genererar en del damm. Bakom gips och tunna reglar fanns det gamla badrummet som uppenbarligen varit halvkaklat och målat i en riktigt mörk grön nyans. Kaklet fanns inte kvar, men badrummet bör ha varit rätt så mörkt.
Denna helg var det golvet som skulle väck. Plastmatta på toppen, enkel match. Flytspackel under, skitjobbigt. Jag började med kofoten eftersom man på kanten kom in och kunde bryta eftersom det släppte från underlaget. Men längre in satt det värre. Slängde fram google och fick tipset spett, och då gick det bättre. Sista kvadratmetern var dock armerad med armeringsnät och då blev det riktigt jobbigt. Den vinnande tekniken blev till slut att jag körde in spettet under nätet, hävde mig på det så att nätet släppte nån millimeter med spackel och allt, medans Hanna måttade några slag med släggan så vi fick sprickor i det. Sen var det bara att nöta sönder det i bitar med spett. Under flytspacklet var ett lager betong. Detta lager var förmodligen ursprungligt från när badrummet byggdes första gången. Detta var jag riktigt orolig för, men det visade sig lättare än spacklet. Under betongen låg nämligen tjärad papp, dåtidens tätskikt. Detta låg i sin tur direkt på brädgolvet som var bitvis i ganska sorgligt skick. Redan när jag tog bort flytspacklet så fick jag hål på ett ställe in till brädorna, och nu var det bara att med kofot smita in under tjärpappen och bryta. Tjärpappen gjorde att cementen höll ihop så att jag kunde bryta stora kakor. Mycket trevligare än spacklet.
Slutligen åkte större delen av det gamla brädgolvet eftersom jag var tvungen att bilda mig en uppfattning om underlaget så jag kunde göra en plan framåt. Enligt BKR så är det reglar med cc 300 och golvspån 22mm som gäller för optimal styvhet. Styvheten behövs för att inte fogar ska spricka och klinkers ska lossna. Här har vi ju dock ekstockar med cc 1m som underlag, och blindbotten där emellan. Det ser dessutom ut som att delar av blindbotten är utfylld med någon massa/betong. Jag skulle kunna fästa golvreglar i en regel som löper under väggen i ena änden, men i andra änden finns inget att fästa reglarna i. Här sitter dessutom en järnbalk i vägen. Denna har antagligen tillkommit för att man ville stärka upp golvet för badkaret ovanför. Ska reglar sättas parallellt med ekbjälkarna så måste blindbotten och putstaket i källaren rivas. Ekbjälkarna borde väl vara väldigt lite flex i. De löper ju genom hela huset på bredden och bär upp väggar och allt. Planen är därför att lagga nya golvreglar vinkelrätt mot bjälkarna med cc 300. Vi kan inte använda den rekommenderade dimensionen 220×45 då eftersom golvet kommer att bli alldeles för högt, men eftersom det bara är 1 m mellan bjälkarna borde 70×45 ge tillräckligt med styvhet ändå. Golvet kommer ändå att komma upp en bit, men inte så att man måste klättra in i badrummet. Det blir en något högre tröskel bara.
Vad tror våra läsare? Blir det tillräckligt?