Jag har länge haft planer på att undersöka skicket på bakugnen i källaren. Hittills har vi inte fått upp luckan så att vi har kunnat titta in i den.
I morse gjorde jag äntligen slag i saken och tog med mig en borste för att borsta bort den värsta spindelväven, samt en gummiklubba för luckan, och begav mig ner i källaren. Luckan satt inte alls så hårt som jag väntat mig, utan det räckte med ett par slag med gummiklubban så gick den upp. Fram med ficklampa och en glad överraskning senare så kunde man konstatera att bakugnen är i jättefint skick. Innanför luckan var det mycket större än jag väntat mig, en oval murad ugn helt enkelt. Jag hade väntat mig att det skulle finnas rökkanaler i denna, men så var inte fallet, och efter en lite mer detaljerad undersökning av konstruktionen och lite googlande så har jag kommit fram till hur det fungerar.
I den ovala ugnen eldar man, ganska mycket och länge. Björkris och -ved skall enligt tips vara bra. Under eldning står luckan öppen och röken sipprar ut ur ugnen och upp genom den rökkanal som finns på vänstra sidan i det valv som är utanför ugnen. Jag kollade upp i denna kanal och den går upp ungefär en våning och gör sen en böj för att antagligen ansluta till den stora kanalen i köket. När man eldat upp rejäl temperatur så rakar man ut askan ur ugnen och ner i hålet som finns i valvet alldeles utanför luckan, och sen stänger man luckan. Nu har man värme för att baka sitt bröd, och ska man baka väldigt mycket kan man behöva underhållselda lite på sidorna i ugnen, men normalt ska inte detta behövas.
När man ligger där och kryper och undersöker kan man inte annat än förundras över vilken hantverksskicklighet som måste krävas för att mura upp en sån här sak. Formen invändigt är nästan som ett halvt liggande lerkrus. Fantastiskt hantverk. Vore intressant att veta vad det skulle kosta att få en bakugn av samma modell uppmurad i dag? Skulle någon överhuvud taget klara av det?
Så snart våra skorstenar är godkända så blir det i alla fall till att lyxa till det med riktigt stenugnsbakat bröd! Få förunnat att kunna kalla brödet hembakt och stenugnsbakt i samma mening! Vilken lyx!